2021. december 27., hétfő

Joseph Atwill - Caesar's Messiah, és hasonló összeesküvés-elméletek

A Skeptiko podcast néhány epizódjában (azt hiszem, #241, #354, és egyebek) szóba került Joseph Atwill "Caesar's Messiah" című műve (ha rákeresünk "Atwill" nevére, későbbi podcast epizódokat is találhatunk, és talán másokkal is beszélget erről a Skeptiko podcast házigazdája, Alex Tsakiris). A könyv honlapjáról elérhető annak Amazon-os elérhetősége, és az Amazon-on még sok hasonló könyvet javasolnak más szerzőktől is, hasonló összeesküvés-elméletekkel. Ezekben az összeesküvés-elméletekben annyi bizonyára közös, hogy a kereszténység keletkezéséért a Római Birodalmat és/vagy a római császárságot teszik felelőssé (nem pedig a zsidókat, ahogy azt talán néhány nem keresztény náci tenné). Ilyen gondolataim nekem is voltak, amikor "A kereszténység kritikája" című művemet írtam: ezért írtam például, hogy "A Biblia (vagy a kereszténység) a Római Birodalom kultúrájának és a zsidóság kultúrájának az ötvözetét mutatja..." (A kereszténység kritikája, IV/16, lásd még: IV/17.) Ezeket a gondolataimat tehát tovább csiszolhatnám, ha elolvasnám a "Caesar's Messiah" című könyvet és/vagy hasonló könyveket az Amazon-ról. Egyenlőre azonban nem akarok pénzt kiadni ilyen könyvekre, már csak azért sem, mert az Amazon weboldala, valamint az újonnan megjelenő angol nyelvű könyvek nagy részének első lapjai olyan jogi feltételeket tartalmazhatnak, amelyeket nem akarok elfogadni, mert elméleti, spirituális jogi akadályt jelentenek nálam (de sok időt sem akarok szánni erre a témára).

Mindenesetre röviden átfutottam a Caesar's Messiah könyvről szóló WikiPedia oldalt, és ebben találtam egy érdekes részt: a Genezáreti-tónál történhetett az is, hogy Jézus azt mondta az apostoloknak: "kövessetek, és én emberek halászaivá teszlek benneteket" (pl. Mt:4:19), valamint az is, hogy Titus rajtaütött néhány zsidó lázadón, akiknek a holttestei ezután a vízben úsztak, mint a halak. Ez a rész talán jobban is magyarázhatja az "emberek halászairól" szóló részt, mint az én erről szóló írásom és blogbejegyzésem, amiben a "retiarius" típusú gladiátorokra gondoltam (valamint arra, hogy a metaforikus értelmezés nem lenne méltó Istenhez). A "Caesar's Messiah" más bibliai részeket is összefüggésbe hoz "Iosephus Flavius" zsidó-római történetíró "A zsidó háború" című művével. Ez a mű a keresztények számára is érdekes lehet, amennyiben elhiszik, hogy Jézus próféciái Jeruzsálem pusztulásáról ebben a korban teljesedtek be. Ez tehát egy bizonyítékot jelenthetne arra, hogy Jézus igazat mondott. Azonban a "Caesar's Messiah" tovább megy: azt feltételezi, hogy a Biblia és "A zsidó háború" című mű közötti összefüggések inkább azzal magyarázhatók, hogy a kereszténység csak később keletkezett (Jeruzsálem pusztulása után), és elsősorban a zsidók lenyugtatása érdekében íródott, hogy ne lázadjanak tovább a rómaiak ellen.

Szerencsére "Iosephus Flavius" - "A zsidó háború" c. műve angolul olvasható online a Gutenberg prozsektnek köszönhetően: "The Wars of the Jews; Or, The History of the Destruction of Jerusalem by Josephus". Azonban van egy kis akadálya annak, hogy ezt a művet elolvassam: túl hosszúnak tűnik, pl. a TXT verzió 1.3 MB, ami majdnem 240000 szavat jelent! Ez tehát kb. akkora terjedelmű lehet, mint a teljes Biblia negyede, a Biblia pedig nagyon hosszú. Tehát, lehet, hogy egyenlőre nem kutatom tovább ezt a témát, csak írtam ezt a blogbejegyzést róla, hogy akit érdekel, hogyan nézhet utána a dolgoknak. Mindenesetre elolvastam a mű előszavát, amiben mindjárt találtam két érdekes dolgot. A mű ezekkel a szavakkal kezdődik:

Whereas the war which the Jews made with the Romans hath been the greatest of all those, not only that have been in our times, but, in a manner, of those that ever were heard of; both of those wherein cities have fought against cities, or nations against nations; ...

Tehát, azt mondja, hogy ez a háború bizonyos szempontból nagyobb lehetett, mint bármely más korábbról ismert. Ha pedig ilyen nagy háborúról van szó, akkor valóban indokolt lehetett az az összeesküvés-elmélet, amiről Atwill írt. Másrészt az előszóban olvastam valamit, ami nem támogatja Atwill összeesküvés-elméletét: ez pedig Nero császár megemlítése... Úgy tudjuk, hogy a kereszténység már Nero császár idejében is létezett, hiszen Nero keresztényeket ítél(hetet)t máglyahalálra azzal a váddal, hogy ők okozták a római tűzvészt. Ha viszont "A zsidó háború" c. mű Nero után íródott (amit egyébként Atwill sem tagadhat), akkor nem keletkezhetett előbb a kereszténységnél, hacsak a kereszténység és Nero kapcsolatáról szóló források hamisnak nem bizonyulnak. Vagyis: a kereszténység valószínűleg előbb jött létre annál, hogy Titus bevonult volna Jeruzsálembe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmilyen római összeesküvés-elmélet sincs a kereszténység mögött. A könyvem írásakor pl. burkoltan arra is gondoltam, hogy akár Nero császár is állhat a kereszténység mögött (ezt pedig folytathatták a későbbi római császárok)... de hogy ennek utánajárjunk, többet kellene olvasni a témában, de én inkább mással tervezek foglalkozni a közeljövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése