2021. november 27., szombat

Elméleti és spirituális jogi akadályok

Én elvileg értenék az Internet-marketinghez és a SEO-hoz, de sajnos rengeteg ezekhez szükséges webes szolgáltatás általános szerződési feltételei nem elfogadhatóak a számomra. Így pl. nem regisztráltam a lap.hu-ra, és jelenleg a FaceBook-ra, az Instagram-ra és a LinkedIn-re sem vagyok regisztrálva. Néha szerettem volna internetes társkeresőkre is regisztrálni, de a felhasználási feltételeik ezt nem tették lehetővé (tisztelet a kivételnek). Hasonló okokból, a freemail.hu-s regisztrációmat is meg kellett szüntetnem. Talán még a Profession.hu-s regisztrációmat és a mobiltelefon-szolgáltatómmal kötött szerződésemet (aminek a feltételeit olyan gyakran frissítik, hogy lusta vagyok elolvasni) is meg kellene szüntetnem, ha mindent tisztán akarnék, de az utóbbiak használata a megélhetéshez szükséges lehet, ezért a használatuk jogilag és spirituálisan megindokolható... még szerencse, hogy a Gmail és a Blogspot jogi feltételei jelenleg elfogadhatónak tűnnek a számomra. De a YouTube felhasználási feltételei (is) 2022. január 5-én frissülnek, és akkortól valószínűleg a YouTube-ot sem fogom használni... szóval okosan döntöttem, amikor a zeneszerzés helyett inkább a könyvírásban kezdtem el keresni a siker felé vezető utat. De nézzük csak meg, mik azok az elméleti és spirituális jogi akadályok, amik megakadályozzák számomra az Internet maximális igénybevételét (még több esetben is):

1. Gyakori jogi akadályt jelentenek a "Minden jog fenntartva" ("All rights reserved") és hasonlók, ezek nem csak az Interneten, hanem akár nyomtatott könyvek első lapjain is előfordulhatnak. Ezért nem keresek levelezőtársat pl. a penpalsnow.com-on vagy a ppi.searchy.net-en, ezért sem tervezek indulni a winningwriters.com által meghirdetett "Wergle Flomp Humor Poetry Contest" verspályázaton, vagy a balatonfured.hu-n meghirdetett "Salvatore Quasimodo verspályázaton" (bár az utóbbinak küldtem egy erről szóló petíciót, és ha eltávolítják a "Minden jog fenntartva" kikötést, vagy máshol hirdetik meg a költőversenyt, akkor még indulhatok rajta). Sok könyvet is ezért nem olvasok el, és sok kiadót ezért nem keresek meg a könyvem kiadásának ügyében. A FaceBook kereskedelmi feltételei és az Instagram általános szerződési feltételei pedig valami olyasmit mondanak, hogy "Minden jogot fenntartunk, amit kifejezetten nem engedtünk át Önnek", és ezért nem regisztrálok ezekre az Internetes szolgáltatásokra (bár ezeknek is küldtem nemrég egy petíciót, hátha meggondolják magukat). Mi is a bajom a "Minden jog fenntartva" kikötéssel? Ezt a jogi kikötést potenciálisan rosszul is értelmezhetőnek tartom. A "Minden jog fenntartva" az "All rights reserved" angol kifejezés fordítása lehet, erről pedig azt írja a WikiPedia, hogy jogi értelemben ugyanolyan lehet, mint a copyright szimbólum. Felületesen értelmezve tehát ez a kifejezés nem jelent többet, mint a szerzői jogokhoz való ragaszkodást (ami egyébként jelenleg automatikus). Azonban szigorúbban, szó szerint értve a "Minden jog fenntartva" akár többet is jelenthetne a szerzői jognál. Például, "fenntartjuk az Ön légzéshez való jogát", vagy "fenntartjuk az Ön meggazdagodáshoz való jogát", vagy "fenntartjuk azt a jogot, hogy bármit mondjon a családjának a szolgáltatásainkról", stb. Tehát, a "Minden jog fenntartva" szó szerinti jelentése, ha jogi károkat nem is, de spirituális károkat okozhat (ne feledjük pl. azt a spirituális kárt, amit Ézsau szenvedett el a Biblia szerint, amikor eladta az elsőszülöttségi jogát Jákobnak egy tál lencséért).

2. Egy másik rossz jogi feltétel azt mondja, hogy nem használhatják a szolgáltatást vagy annak egy részét (pl. tartalom megtekintését, meghallgatását) személyes és nem kereskedelmi célú felhasználástól eltérő célokra. Sajnos ezt a feltételt tervezik bevezetni a YouTube-on 2022. január 5-től. De szigorúan értelmezve, ha már megtekintenék egy egyetemi előadást a YouTube-on, amiből nyert tudás birtokában később akár pénzt is kereshetnék, akkor ez megsértené ezt a jogi feltételt. Véleményem szerint a pénzkeresés szinte mindennel összefügg, és nem jelenthetjük ki, hogy amit megnézünk, az nem fog hasznunkra válni pénzügyi vagy kereskedelmi szempontból. Pl. ha németül tanulok YouTube videók segítségével, majd a német tudásommal betöltök egy jó, kereskedelmi állást. Rengeteg embernek van YouTube csatornája, amivel pénzt is keresnek, és szigorúan értelmezve már ez is megsérti az említett jogi feltételt, hiszen a saját videóik megtekintése ellenőrzési célból is kereskedelmi célnak minősülhet. Tehát, talán írnom kellene egy petíciót a YouTube-nak is ebben az ügyben, hogy pontosítsák a felhasználási feltételeiket, vagy meg kellene szüntetnem a YouTube regisztrációmat 2022-től. Egyébként a FaceBook-al is ez a bajom: nem definiálja elég pontosan, hogy mi számít kereskedelmi célú felhasználásnak, ezért szigorúan értelmezve az én (nem fizetős) "content marketing" próbálkozásaim is kereskedelmi célú felhasználásnak minősülhetnek (ha pl. el akarom adni majd a könyvem nyomtatott változatát), és a FaceBook kereskedelmi célú felhasználási feltételei között szerepel az a rossz jogi kikötés, amit már említettem (az 1-es pontban). Közben még eszembe jutott az is, hogy talán még a librivox.org-os közkincs hangoskönyvek hallgatását is abba kellene hagynom, mivel ezeket az archive.org-ról szoktam letölteni, de az archive.org nem használható kereskedelmi célból... vagy pedig a librivox.org-os hangoskönyveket ezentúl torrent-el kellene letöltenem.

3. Nagyon gyakran előfordul még a különböző weboldalakon az a rossz jogi feltétel, hogy ezeket a feltételeket bármikor, egyoldalúan és/vagy akár erről szóló külön értesítés nélkül is módosíthatják, és ezek a módosítások azonnal érvényesek lesznek, amint a felhasználó a módosítások után újra elkezdni használni a weboldalt vagy szolgáltatást. Tehát, azt javasolják a felhasználóknak, hogy a felhasználási feltételeiket újra és újra olvassák el, bár valószínűleg tisztában vannak vele, hogy ezt valószínűleg senki sem fogja megtenni. Ezek a rossz jogi feltételek sok kisebb weboldalra jellemzőek. Sok weboldal ennél kicsit jobb feltételeket kínál, de még mindig nem elfogadhatóakat. Sok Internetes lehetőségről le kellett már mondanom hasonló feltételek miatt... nehogy utólag beleírjanak a feltételekbe valami nagyon rosszat.

Persze vannak vagy voltak még ezeken kívül is problémásnak mondható jogi feltételek a különböző webes szolgáltatásoknál, de nem akarom fárasztani ezekkel az olvasóimat, talán nem is fontos már. A lényeg, hogy az elméleti és spirituális jogi akadályok megnehezítik az életemet az Interneten és a könyvek esetében, nagyon sok esetben. Például, meg kell fontolnom azt, hogy a YouTube helyett német rádiókat hallgassak, és inkább ezekből tanuljak németül, bár a YouTube videók között lennének érdekesebb témák is (mint pl. egyetemi előadások vagy buddhista tanítások). Attól is lehet félni, hogy a helyzet a jövőben még rosszabbra fordul, és akkor már nem tudom elkerülni a rossz jogi feltételek elfogadását (mint a Profession.hu, és talán a mobiltelefon-szolgáltató vagy az Internet-szolgáltató esetében)... ez pl. akkor is előfordulhat, ha családom és gyerekeim lesznek. De ha ilyen rossz jogi feltételeket kell elfogadnom, akkor azok szerzőjét vagy tulajdonosát már biztos nem tekintem felebarátomnak, stb. Másrészt lehet akár jó oldala is annak, hogy ilyen rossz jogi feltételei vannak az Internet-használatnak: kevesebbet használom az Internetet, és ezáltal az elektromosságot, így az atomerőművekben kevesebb uránt hasítanak ketté, és kevesebb radioaktív hulladék keletkezik...

(Blogbejegyzés szerkesztve 2021-11-28:) Közben rájöttem, hogy a YouTube felhasználási feltételei már eddig is megtiltották, hogy a szolgáltatást személyes és nem kereskedelmi célú felhasználástól eltérő célból hallgassam vagy tekintsem meg... ezért már ma töröltem a YouTube regisztrációmat. Ezután valószínűleg a DW TV-t fogom nézni (bár még ennek is el kellene olvasnom a feltételeit), vagy német online rádiókat fogok hallgatni a német tanuláshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése