2022. december 30., péntek

2022 - összefoglalás, és egy környezetvédő ötlet

Sajnos a Google keresőben még mindig nagyon hátul van a blogom, ha a nevemre keresek. Pedig direkt azért írtam blogbejegyzést kb. havonta egyszer, hogy a Google keresőben jobb helyen legyek. Tehát, ha nem sikerül előrébb sorolni a blogomat, akkor úgy gondolom, nincs értelme havi rendszerességgel blogolni, csak ritkábban, vagy ha valamit fontosnak találok. Egyébként próbáltam a hibát elhárítani a neten található információk segítségével, de ezek eddig nem sokat segítettek. A "Google Search Console" nevű eszköz először nem tudta beolvasni a blogom sitemap.xml-ét, de néhány nap várakozás után ez mégis sikerült... Ezután próbáltam kérni / ellenőrizni az így felderített oldalak indexelését (jelenleg azt írja: 44 nem indexelt oldal, 15 indexelt oldal), tehát még néhány napot várni kell arra, hogy mi lesz ennek az eredménye, szóval vagy előrébb fog kerülni a blogom a Google keresőben, vagy nem.

Egyébként arra is gondoltam, hogy lehet, hogy a blogom minden blogbejegyzés előtt látható leírásával lehetett a gond, mivel az mindig ugyanaz volt, és a "duplicate content" kategóriájába eshetett. Ezt a szövegrészt tehát eltávolítottam, így a blogom címe alatt jelenleg nem található leírás (description). Viszont véleményem szerint ez olyan jól volt megfogalmazva, hogy nem szeretném veszni hagyni, így ebben a blogbejegyzésben újra le is közlöm, mint a blogom eddigi tartalmainak összefoglalását:

Vallásfilozófia egy volt kereszténytől, a kereszténység kritikája és pótlása; természetes teológia, környezetvédelem, szocializmus és a természetfeletti (paranormális) kutatása. Útkeresés a siker irányába; sakk, matematika, programozás és IT, művelődés angol vagy német podcastokból (vagy esetleg non-fiction hangoskönyvekből, előadásokból, online rádióból vagy TV-ből)... írás pályázatokra vagy spontán, stb.

Ennyit a blogom nézettségéről. Egyébként, hogy összefoglaljam a 2022-es évemet, az kb. az új munkahely és a német nyelvű podcast-ok hallgatásának éve volt. Viszont most úgy látom, hogy már elegendő német nyelvű podcast-ot hallgattam (a kitűzött célomhoz, a középfokú nyelvvizsgához), inkább a fogalmazást és a beszédet kellene gyakorolni, amire a cég által támogatott formában (nyelvtanárral) lehet, hogy lesz is alkalmam 2023-ban. Viszont rájöttem, hogy valószínűleg nem elég jó az angolom ahhoz, hogy könyvet írjak angolul (pedig szeretnék), ezért 2023-ban már inkább angol nyelvű podcast-okat fogok hallgatni, vagy angol nyelvű e-könyveket fogok olvasni. Ez alól kivétel a német nyelvű "Wohlstand für alle" című podcast, mert az "food for thought" lehet a számomra (gondolkodásra ösztönöz, közvetve ötleteket adhat). Szóval, már ki is kerestem egy csomó angol nyelvű podcast linkjét az írás témakörében, bár később elbizonytalanodtam abban, hogy ez a témakör elég sokat tud nekem segíteni... így hát lehetséges, hogy az angol podcast-ok közül is inkább a gazdaságról vagy a környezetvédelemről szólókat részesítem majd előnyben (pl. "Debunking Economics - the podcast"). Másrészt most Karácsonyra kaptam egy okostelefont (pedig nem akartam), és hogy ez ne legyen teljesen hiába, lehet, hogy HTML vagy PDF formátumú e-könyveket fogok rajta olvasni angolul. Ennek kapcsán eszembe jutott még két etikai ötlet, ami véleményem szerint "jó karmát" adhat:

  • Kevesebb szerzői joggal védett művet olvassunk / hallgassunk, ezek helyett inkább közkincs műveket olvassunk / hallgassunk (emiatt valószínűleg nem fogok visszatérni pl. a korábban hallgatott "Rune Soup" című podcast-ra, hiszen vannak közkincs művek is ebben a témakörben).
  • Csak akkor vásároljunk dolgokat, ha szükséges (ami kb. a "minimalizmus" lényege).

Tehát, ezekkel együtt megpróbálom betartani a korábbi etikai ötleteimet is (pl. vegán étkezés napi egy étkezés kivételével, illetve számítógépmentes matekos szombat, amikről már írtam ezen a blogon), mert vannak arra utaló jelek, hogy ez szerencsét hozhat. Valóban, ezek az etikai irányelvek is a 2022-es év hozományai. Viszont jelenleg úgy látom, hogy az imádkozás nem tartozik a valóban "jó karmát" adó tevékenységek közé, hanem inkább öngólt jelentene, tehát imádkozni nem tervezek. Egyébként, ha már az összefoglalásoknál tartunk, úgy látom, hogy eléggé megszilárdult már az a hat dolog is, amikre koncentrálok a siker érdekében:

  1. programozás (munkahely)
  2. (nyelv)tanulás (művelődés idegen nyelven)
  3. matematika
  4. írás (non-fiction a jó karmáért, esetleg fikció a pénzért)
  5. sakk (mint sport, városi szinten)
  6. szerencse / parapszichológia

Még egy érdekes dolog történt velem a közelmúltban, amit tulajdoníthatunk akár a szerencsének is, de talán több is lehet mögötte: beiratkoztam ugyanis a városi könyvtárba egy fél évre, hogy matekos könyveket olvashassak szombatonként (az ottani kínálat is csak kb. fél évre elegendő a számomra). Többek között kikölcsönöztem onnan a "K. A. Ribnyikov - A matematika története" című művet is.

Kicsit később pedig pont ennek a könyvnek a 2. kiadását tudtam kicserélni a városban lévő, egyik "Olvas-LAK: Tégy egyet, végy egyet" elnevezésű könyvcserélő szekrénykéből, amikről már írtam korábban. Titkos jótevőim lennének? Ezt általában nehezebb elhinni, mint a titkos ellenségeket (a.k.a. paranoia). Sajnos egyébként a szerencsére utaló jelek sem elég erősek, amíg különféle betegségek gyötörnek, szóval lehet, hogy az etikai áttörés még várat magára. Lehetséges, hogy tényleg meg kellene írnom a környezetvédő ötletekről szóló könyvemet. Ezt sajnos ebben a téli szünetben nem volt kedvem (és/vagy erőm) megírni, de egy minimális haladást azért sikerült elérni: egy új és elég jónak tűnő ötletem támadt.

Arra gondoltam, hogy hatékonyabb nemzetközi környezetvédő megállapodásokat lehetne tenni, ha a megállapodást elfogadó országok szankciókkal sújtanák a megállapodást el nem fogadó országokat, például vámokat vetnének ki a velük való kereskedelemben. Másrészt a megállapodást elfogadó országok kölcsönös előnyökhöz is juttathatnák egymást. Olyan ez, mint az emberek között a bosszú és hála íratlan törvénye lehetett, mielőtt az írott törvények keletkeztek és végrehajthatóvá váltak. Az íratlan törvények hozásához nem szükséges minden fél beleegyezése, elegendő az, ha a törvényhozók vállalják a végrehajtást is. Persze ezt az ötletet a könyvemben majd jobban ki kell dolgoznom, lehetőleg konkrét példákkal.

Na de térjünk rá, mi a tervem 2023-ra (fogadalom helyett)... valószínűleg folytatom a 2022-ben megkezdett utat (lásd az előbb említett 6 pontot), ezen belül is különösen a középfokú német nyelvvizsgát lenne jó letenni, illetve megírni a környezetvédő ötletekről szóló könyvemet. Ez nem sok reményt ad a gyors meggazdagodásra, éppen ezért része az említett 6 pontnak a szerencse is, de lehetséges, hogy a szerencséről ezen a blogon nem írhatok többet a tartalmi irányelvek miatt. Ha a hosszabb távú terveket nézzük, akkor már mindenképpen megjelenik a meggazdagodás is (B terv: regényírás pénzért), de arra is gondoltam, hogy a közelgő válságok miatt valószínűleg nem lenne életképes ötlet a szociális igazságossággal foglalkoznom, hanem inkább a környezetvédelemre lenne érdemes jobban koncentrálnom. A szociális igazságosság hiánya több ezer éves probléma, tehát valószínűleg nem könnyű megoldani, viszont minden korban lehetnek emberek, akik ezen dolgoznak. A környezetvédelem viszont leginkább korunk problémája, most ez tűnik a legfontosabbnak, tehát valószínűleg Isten is ezt jutalmazza a leginkább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése