2022. augusztus 24., szerda

Etikusabbnak kell(ene) lennem (pl. vegán étkezés, "szabad" szombat)

Ahogyan az egészségi állapotom elkezdett romlani néhány területen, elkezdtem gondolkodni azon, hogy tudnék-e etikusabb lenni... mivel Istentől így remélhetnék több, illetve biztosabb segítséget. Úgy gondoltam, elsősorban az önmegtartóztatás területén tudnék javítani az életmódomon, például igyekeznem kellene áttérni vegán kosztra napi egy étkezés kivételével (a kivételt azért kellett megtennem, mert anyukám főz kettőnkre, és különben veszekednem kellene vele). Ezen kívül úgy döntöttem, hogy szombatonként (esetleg vasárnap, ha a szombatra más programom lenne) nem fogom bekapcsolni a laptopot (számítógépet), hanem ehelyett a matematikával fogok foglalkozni offline. Talán ezek az etikai döntések (amelyekhez hasonlók néhány világvallásban is megvannak) segíthetnek megállítani például a szemem romlását. Tehát így kezdem csak igazán gyakorolni a saját vallásomat, ami a természetes teológiára alapszik.

Másrészt az etika azt is befolyásolja, hogy milyen területeken próbáljak sikeres lenni. Az már fix, hogy a matematika lesz az egyik. De ha nem tartanám fontosnak az etikát, akkor valószínűleg nem próbálnék egy újabb könyvet írni különféle környezetvédő ötletekről. Így viszont ezt tervezem a matematika után a második legfontosabb hobbi-tevékenységemnek (ehhez persze remélni is kell, hogy ez lehetséges és van értelme). Még ha a könyvírás ilyen etikus témában közvetlenül nem is lenne kifizetődő, van rá okom, hogy azt reméljem, hogy szerencsét hoz, vagy legalább energiát ad. Persze az is lehet, hogy a szerencsét inkább az előbb említett életmódbeli változások hozták, vagy talán az a korábbi döntésem, miszerint a közeljövőben nem fogom a "Rune Soup" és a "Skeptiko" podcastokat hallgatni, hanem inkább abban bízok, hogy "az erő bennem van", és inkább kézzelfoghatóbb területeken próbálom növelni a kompetenciáimat (mint pl. német podcastokkal).

Sajnos azonban eljött a "writers' block" (vagy valami hasonló), és nem nagyon tudtam még környezetvédő ötleteket írni... miként az egyéb, aktivitást igénylő hobbi-siker terveimmel (pl. zeneszerzés LMMS-el, sakk, programozás) sem tudtam haladni (sőt, még a matek is elég lassan halad). Főleg inkább a passzív tevékenységeimmel haladtam, mint pl. a német podcastok hallgatása, vagy az Internetezés. (De egy rövid irodalmi pályázat még belefért.) Ami az irodalmi pályázatokat illeti, nemrég derült ki, hogy sajnos nem nyertem a Bulwer-Lytton Fiction Contest nevű megmérettetésen sem. Ez angol nyelvű, ezért úgy döntöttem, hogy ezen a blogon nem publikálom az oda beküldött írásaimat... talán nem is lenne etikus, ahogy belegondolok. Valószínűleg éppen ezért nem is indulok a következő évi pályázaton sem... meg talán nem is lenne sok esélyem, hiszen úgy tűnik, hogy a pályázat elbírálója a különösen nagy angol szókincsű pályázókat részesíti előnyben. Szóval, nálam a közeljövőben valószínűleg az etikai bölcsességen lesz a hangsúly, az talán segíthet abban is, hogy több erőm, energiám, illetve kedvem legyen végrehajtani a hobbi-siker terveimet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése