2022. november 30., szerda

A többség bűnei ellehetetleníthetik az etikusabb kisebbséget

Sajnos hátrasorolta a blogomat a keresési eredményei között a Google (a nevemre keresve), jelenleg csak a 13. oldalon található, viszont annál előrébb található a könyvem előző, tökéletlen változata, aminek nem örülök. Nem tudom pontosan ennek az okát, talán az lehetett a baj, hogy küldtem két kéretlen kör-emailt promóciós célból (amit talán spam-nek jelentett valaki), vagy az, hogy használtam a Twitter-t, de csak 1 követőm volt (szóval talán a Twitter követők számát is elemezheti a Google), de még azt is el tudom képzelni, hogy ellenségeim vannak, akik intézték ezt. Ezért is töröltem magamat a Twitter-ről, kicsit meg is sértődtem. Ettől függetlenül töröltem magamat a PenPalWorld.com-ról is, mivel már nem fogadom el a weboldal felhasználási feltételei között azt, hogy csak nem-kereskedelmi célból használható (véleményem szerint szinte mindenféle hasznos cél tekinthető kereskedelmileg jövedelmező célnak is). Tehát offline irányban mozdultam el, és ha nem lesz semmi fontos dolgom a laptopomon, akkor lehet, hogy hétvégénként 2 napot is a számítógép bekapcsolása nélkül töltök el, nem csak egyet. Ezeken kívül nem sok változás történt az életmódomban a múlt hónap óta, és nincs semmi új témám, amiről írhatnék ebben a blogbejegyzésben, tehát úgy döntöttem, leírom újra néhány korábbi filozófiai gondolatomat kicsit más formában.

Sajnos sok esetben meg lehet figyelni a következőt: a többség nem veszi komolyan a törvényt vagy az egyéb jogi feltételeket, illetve az etikát. Ez pedig egy olyan környezetet teremt, ami megnehezíti az elővigyázatosabb kisebbség számára a boldogulás és a siker felé vezető utat. Lássunk néhány példát:

  • Úgy tűnik, hogy a többség hitelt vesz fel, ha házat vagy autót akar venni, vagy ha vállalkozást akar indítani. A hitel versenyelőnyhöz juttatja a hitelt felvevőt, olyannyira, hogy a hitel természetessé válik. A hitel azonban nem etikus! Csak akkor szabadna felvenni, ha életet ment vagy ha nagyon fontos. Aki viszont nem akar hitelt felvenni, az hátrányba kerül: később tud megházasodni és gyerekeket vállalni, illetve vállalkozást alapítani. Ha viszont a többség nem venne fel hitelt, akkor kialakulhatna egy olyan környezet, ahol mindenki számára könnyebbé válhatna az élet hitel nélkül is.
  • Úgy tűnik, hogy a többség megengedte a gyermekeinek, hogy illegálisan telepítsenek játékprogramokat (illetve operációs rendszert és egyéb szoftvereket) a számítógépükre. Ezáltal ez természetessé vált, az etikusabb kisebbség számára pedig családon belüli konfliktusokat okozott, ha nem akarták megengedni a gyermekeiknek (illetve egyéb családtagjaiknak) fizetős szoftverek használatát. Mivel kevesebb ember fizetett a szoftverekért, azok drágábbá váltak, ami még nagyobb gondot okozott azoknak, akik nem illegálisan használták azokat. Ha viszont a többség csak legális szoftvereket használna, akkor olcsóbban lehetne azokhoz hozzájutni.
  • Úgy tűnik, hogy a többség általában nem veszi komolyan a weboldalak felhasználási feltételeit. Emiatt egyes weboldalak akár nagyon hátrányos feltételeket is szabhatnak, sőt, a többségük így is tesz. Az etikusabb kisebbség a felhasználási feltételek miatt nem akar regisztrálni ezekre a weboldalakra, így viszont kimarad azokból a lehetőségekből, amiket ezek ajánlanak: elsősorban a promócióra gondolok itt, ami a sikerhez szükséges lehet. Ha viszont a többség nem fogadná el a rossz felhasználási feltételeket, akkor a weboldalak kénytelenek lennének jobb feltételeket támasztani. A weboldalak felhasználási feltételeihez hasonló helyzetet okozhatnak például a könyvekbe írt jogi feltételek, illetve az egyéb, privát szféra által meghatározott jogi szövegek (nem is beszélve az államilag meghatározott esküszövegekről, stb).
  • Úgy tűnik, hogy a többség néhány közösségi weboldalon olyanokat is a barátjának jelöl, akiért valójában nem tenné meg azt, amit egy barátért tenni kell. Ezáltal a kisebbség, aki csak ismerősnek szeretné jelölni az embereket, hátrányba kerülhet, illetve barátságtalannak tűnhet. Hasonló probléma merülhet fel egyéb kulturális elemekkel, például a jókívánságokkal is, vagy pl. a "követés" kifejezéssel.
  • Úgy tűnik, hogy a sok vallás és egyház közül nem mind igaz (sőt, valószínűleg a nagyobbak közül egyik sem, nem is beszélve a kisebbekről), tehát a hamis vallásokat követő többség megnehezíti a szkeptikusabb kisebbség dolgát.

Ezek a példák jutottak most az eszembe, de valószínűleg lenne több is. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az etikus kisebbség értékesebb a többségnél, de a többség lehúzza ezt a kisebbséget, és inkább a többség egy része lesz sikeres helyette. Viszont arra gondoltam, hogy ha van Isten, vagy valamilyen spirituális törvény (pl. karma), akkor elképzelhető, hogy az etikus kisebbség hosszú távon mégis győzni tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése