2024. május 15., szerda

Különféle hibák a laptopjaimmal

Úgy érzem, már nagyon itt az ideje, hogy rákapcsoljak a könyvírásra. Csakhogy a könyvíráshoz jó lenne egy megbízható laptop. Jelenleg két laptopunk van, amit ilyen célra használhatok (tehát nem céges), az egyiken szoktam Internetezni, a másikon offline művelődni. Ez utóbbinak hiányzik két kurzorbillentyűje, valamint a touchpad-ja sem mindig működik rendesen (ez is a hardver hibája lehet), ezért egeret és külső USB-s billentyűzetet szoktam hozzá csatlakoztatni. Csakhogy ezek sem működnek mindig rendesen, ez viszont már úgy sejtem, szoftverhiba (vagy talán hackerek) miatt lehetséges (pl. olvastam olyan cikket, miszerint az USB meghajtókat meg lehetett hackelni). Az egyik hiba, hogy ha külső billentyűzetet csatlakoztattam, akkor előfordult, hogy a laptop saját billentyűzetén a J, K, L, és U, I, O billentyűknek megváltozott a jelentése számjegyekre, mintha ott lett volna a NumLock (illetve talán még egyéb kavarodás is előfordulhatott a billentyűzeten). A másik hiba, ami gyakrabban jelentkezett, hogy az egér megszűnt működni, hiába húztam ki és dugtam be újra és újra (bár ez régebben segített). Most viszont, ha kikapcsoltam vagy újraindítottam a gépet, miután nem működött az egér, akkor a leállítás folyamatát mutató képernyőn a következőket láttam: "sh: echo: I/O error", és ezek után nem is kapcsolódott ki a számítógép, csak a "power" gomb hosszú nyomása után. Ebből gondolom, hogy ez valószínűleg nem hardveres hiba lehet. Íme erről néhány kép:

Tehát, először a logból ítélve úgy gondoltam, talán a VirtualBox-al lehet a baj, ezért ezt eltávolítottam, de másnap újra jött ugyanez a hiba. Aztán úgy gondoltam, ez a Linuxos ablakkezelő hibája lehet, ezért LXDE vagy Xfce (már nem is tudom, melyik melyik) helyett Gnome-ba léptem be, de nemsokára abban is jelentkezett a hiba. Ezután elkezdtem nézni a "ps -ef" kimenetét, hátha találok valamilyen hackelésre utaló nyomot, és ki is lőttem néhány process-t, de sajnos ez sem segített, és ehhez nem is értek annyira, szóval annyit csináltam még, hogy erről is készítettem egy-két fényképet:


Egyébként más problémák is vannak ezzel a laptoppal, amit kb. 2012-ben vettem. Debian Linux van rajta, és nem tudom újratelepíteni, mert elfelejtettem a BIOS jelszavát, és ha kivettem az akkumulátort, és vártam valamennyit, attól még mindig kérte a jelszót (új operációs rendszer telepítéséhez pedig DVD-ről kellene bootolni, amit a BIOS-ban lehetett volna beállítani). Ezen kívül a Debian Linuxban nem tudtam beállítani a WiFi-t, mert nem volt hozzá Driver, csak a vezetékes Internet működött vele, de ahhoz meg át kellett volna települnöm egy másik szobába. Szóval, úgy tűnik, hogy ez a laptop ezer sebből vérzik, de azért mégis örültem volna, ha legalább ezt az egér működési problémáját meg tudtam volna oldani (ha már úgyis szoftveres problémának tűnik), mert könyvírásra mégiscsak hasznos lett volna egy ilyen laptop is, és értékes adatok is vannak rajta. Szóval, ha valakinek feltűnik a hiba oka az előbb feltöltött "ps -ef" képeken (vagy egyéb módon tud segíteni), megírhatná nekem (a bloghoz tartozó kapcsolatfelvételi űrlapon). Sajnos azt is el tudom képzelni, hogy bár nem működik rajta a WiFi, a hackerek esetleg mégiscsak megoldhatták, hogy csatlakozzanak WiFi-vel a gépre... Egyébként a másik laptopon, amin most írom ezt a blogbejegyzést, tehát ezen is elő szokott fordulni néha valamilyen hiba, pl. volt, hogy a "k" betű és néhány más betű nem működött, átmenetileg nem reagált. Egyébként már régóta vannak különféle technikai problémáim a laptopokkal és számítógépekkel, és sok olyan hiba is volt, amit nem tudtam mással, csak hackerekkel magyarázni, szóval ettől is lehetek paranoiás.

Számomra a megoldás valószínűleg az lesz, ha veszek egy új laptopot hamarosan, amin könyvet lehet írni. Egyébként a Biblia olvasásával jól haladok, az Ószövetség protestáns Bibliákban lévő (kanonikus) könyveit már el is olvastam angolul (a "King James Version"-ból), az Újszövetséget pedig már korábbról elég jól ismerem. Tehát akár már el is kezdhetném írni a kereszténység kritikájáról szóló újabb könyvemet (a címe még titkos), és matematikai témájú könyv-ötleteim is vannak. De valószínűleg éppen a hackelés veszélye miatt úgy döntöttem, egyszerre mindig csak egy könyvet írok, nem többet. Tehát a közeljövőben valószínűleg a kereszténység kritikájára koncentrálok, ami az írást illeti. Ettől függetlenül persze matekozhatok is, de erről egyenlőre nem tervezek írni. Ami pedig a közgazdaság megismerését illeti (a környezetvédelem érdekében), attól kicsit el is ment a kedvem a világban lévő nyomorúságos sorsunkra gondolva (beleértve az állatvilágot is), szóval lehetséges, hogy a környezetvédelemből nem lesz semmi, és a kereszténység kritikájának megírása után 100% a matematikára koncentrálok majd (esetleg még a parapszichológiára). Még az is lehetséges, hogy 1 év múlva valamilyen matematikával kapcsolatos non-profit szervezetnek adom az adóm 1%-át, nem pedig a környezetvédőknek (ahogy az idei évben rendelkeztem). Ja, még annyi rólam a hír, hogy nem szándékozok már sok időt tölteni a podcastok hallgatásával sem, szinte már csak evés vagy séta (esetleg rendrakás, takarítás) közben hallgatok podcastot, olyan meggondolásokra való visszaemlékezés miatt, amiket az "Egy új erény kifejlesztése" című blogbejegyzésemben írtam.