2020. november 21., szombat

Hangoskönyvek, podcastok, előadások

A kereszténység kritikájáról szóló könyvemet felolvastam hangoskönyvként is, és már be is fogadták azt a Magyar Elektronikus Könyvtárba:

https://mek.oszk.hu/21400/21457/

Ez hasznos lehet vakoknak, gyengénlátóknak, és olyanoknak is, mint én, akik szeretnek művelődni miközben pihennek, sétálnak, (esetleg autót vezetnek) vagy könnyű fizikai munkát végeznek. Na de miket szoktam hallgatni én? Én főleg angolul szoktam hallgatni non-fiction műveket (tehát nem regényeket vagy egyéb fikciót), de egy kis időt töltöttem magyar hangoskönyvek hallgatásával, valamint a német nyelvet oktató hanganyagokkal is. Angolul tehát hallgathatok hangoskönyveket, podcastokat vagy online elérhetővé tett egyetemi előadások hanganyagait is (sokszor videóval). Ingyenes (és közkincs) hangoskönyveket főleg a LibriVox prodzsekt készít:

https://librivox.org/

Nagyon hálás vagyok ennek a prodzsektnek, mert már nagyon sok általuk készített hangoskönyvet meghallgathattam angolul. Ezek közül például a következő top tízet ajánlanám másoknak is (bár némelyik több "kötetes"):

  • Adam Smith - The Wealth of Nations (1, 2+3, 4, 5)
  • Frank Albert Fetter - The Principles of Economics
  • Karl Marx - Wage Labour and Capital
  • Alfred Marshall - Principles of Economics (1, 2, 3, 4, 5, 6, app.)
  • Hilaire Belloc - The Servile State
  • Hans Gross - Criminal Investigation: a Practical Handbook for Magistrates, Police Officers and Lawyers, Volume 1, 2, 3
  • Emmerson W. Manning - Practical Instruction for Detectives
  • Francis Bacon - The New Atlantis (bár ez "fikció")
  • Francis Andrew March, Richard J. Beamish - History of the World War
  • P. T. Barnum - The Art of Money Getting

Mostanában egyébként főleg a természettudományok vagy az okkultizmus témakörében hallgatok LibriVox-os hangoskönyveket. Ami a podcastokat illeti, régebben sok podcastot hallgattam a zeneszerzéssel kapcsolatban, de ezután letettem arról a célomról, hogy zenét szerezzek, tehát ilyeneket már nem hallgatok. A boszorkányságról is hallgattam néhány podcastot (Witch Wave, New World Witchery), de egy idő után meguntam ezeket, és érdekesebbnek találtam a következőket (Down at the Crossroads, Rune Soup, Skeptiko):

https://infinitebeyond.libsyn.com/

https://runesoup.libsyn.com/

https://skeptiko.com/

Valószínűleg még jó sokáig tart, míg a három idézett podcast epizódjait meghallgatom. Mivel ezek kb. 1 órásak, nem érdemes ezeket a mobilomról hallgatni séta (pl. munkába járás) közben, szóval ezeket a laptopomról szoktam hallgatni, miközben otthon pihenek (vagy eszek). A LibriVox-os hangoskönyvek fejezetei viszont kb. 30 percesek, ezért azokat a mobiltelefonomról szoktam hallgatni (a mobilom nem tud a felvételben előre vagy visszacsévélni, és nem képes sokáig megjegyezni, hogy hol tartottam a felvétel hallgatásában, ezért arról csak egészben szoktam meghallgatni a hangoskönyvek fejezeteit). Az említetteken kívül még azt is tervezem, hogy egyetemi előadásokat és hasonlókat hallgatok a természettudományok vagy az okkultizmus témakörében, amelyeket főleg a YouTube-on tudok keresni, ezen kívül a MIT OpenCourseWare honlapjáról is elérhetek néhányat:

https://ocw.mit.edu/

https://www.youtube.com/user/YaleCourses

https://www.youtube.com/user/crashcourse

https://www.youtube.com/user/khanacademy

Tehát, amíg van Internet, addig valószínűleg van mit hallgatni...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése