2024. július 18., csütörtök

Gondolatok a nemi szelekcióról és apróságok rólam

Azon gondolkodtam, hogy ha az evolúció elmélete igaz, akkor általában nagyon sok káros mutáció, valamint egy kevés hasznos mutáció történik az élőlényekben, és a természetes kiválasztódás gondoskodik arról, hogy ezek a mutációk közül mégis inkább a hasznosak szaporodjanak el, vagy legalábbis a károsak ne legyenek túlságosan elterjedtek. Tehát az a szabály, hogy minden csak romlik lefelé, és ezt a romlást csak azon szenvedés árán lehet ellensúlyozni, amilyen szenvedést a létért való küzdelem jelent a Darwinizmusban. Ha nincs létért való küzdelem, és az orvostudomány mindenkit meggyógyít, az hosszú távon, genetikailag még nagyobb romláshoz vezethet. Emiatt úgy tűnik, hogy ebben a világban a szenvedést nem lehet elkerülni, és emiatt még kevésbé szeretem ezt a világot. Tehát, a világ helyett még inkább a matematika vagy a spiritualitás felé fordulok, hátha ezek még tartogatnak valami jót a számomra. A környezetvédelem és a közgazdaság tanulmányozása tehát még inkább csak másodlagos fontosságú, amennyiben spirituális előnyökhöz (pl. jó karmához) juttat. Visszatérve az evolúció elméletére, ma éppen azon gondolkodtam, hogy mi a szerepe a nemi szelekciónak a természetes kiválasztódás mellett. Ekkor jöttem rá, hogy a nemi szelekció valószínűleg az újra és újra felbukkanó káros mutációk kiszűrésére lehet jó, tehát az élőlények inkább olyanokkal szeretnének párosodni, akikben nem látnak túl sok káros mutációt. Például, ha az elhízást káros mutációk okozzák, akkor az élőlények genetikailag megtanulták, hogy lehetőleg ne párosodjanak olyanokkal, akik el vannak hízva. De ugyanolyan káros mutációk valószínűleg mindig lesznek, miképpen elhízott élőlények is. Ezért lehet jó hatása a nemi szelekciónak, hiszen erősíti a természetes kiválasztódás hatását, és megóvhat sok szenvedéstől. Ennyit filozofáltam erről.

Ezen kívül még meg szeretnék osztani néhány apróságot, híreket rólam:

  • Az előző blogbejegyzésem óta vettem egy új laptopot, tehát azóta szinte csak ezt használom, nem a régieket.
  • A Bibliát végigolvastam angolul (66 könyv: King James Version, 7 könyv: Douay-Rheims Version)
  • Elég jól haladok a kereszténységet kritizáló újabb könyvem írásával, már két nagyobb fejezet készen van (amelyek 6-7 kisebb részből állnak). De sajnos nem mindig van lelki erőm folytatni, szóval nem megjósolható, hogy mikor lesz kész az egész.
  • Sajnos a napi egy étkezés kivételével történő vegán étkezést nem sikerült tartanom (miként a gépmentes szombatot sem), de a napi egy étkezés kivételével történő vegetáriánus étkezés talán sikerülhetett. Sőt, még az arcomon lévő bőrbetegség ellen szóló tanácsokat sem tudtam megtartani (ezek: csokoládé, fűszeres ételek, olajos magvak, fény kerülése).
  • Ami a művelődést illeti, mostanában az egészségügy felé fordult az érdeklődésem, elsősorban a saját egészségi állapotom javítása érdekében. Jó sok közkincs e-könyvet letöltöttem erről a témáról a Gutenberg Prodzsekttől és a Free Google Books-tól. Különösen olyan témák érdekelnek, mint a spiritualitás hatása az egészségre, valamint a homeopátia, ez utóbbiról pedig rengeteg anyagot találtam. De mivel a közeljövőben le szeretnék tenni egy középfokú német nyelvvizsgát, valószínűleg előre veszem Sigmund Freud műveit, még ha nem is kapcsolódnak szorosan az egészségügyhöz. Tőle és Jungtól már el is olvastam néhány e-könyvet. A lényeg, hogy a közeljövőben valószínűleg a közgazdaság helyett az egészségről olvasok majd idegen nyelven. De ha sokáig élek, akkor talán a közgazdaságra is juthat még idő.
  • Bár nem frissítem a blogjaimat gyakran, általában minden nap hétköznap (szerk.: 2024-07-21) meg szoktam nézni, hogy hányan és milyen országokból nézik azokat. Ezek az információk azonban nem elég életszerűek a számomra, tehát lehetségesnek tartom, hogy a Blogspot hamis adatokat mutat. De a hamis adat is adat, talán következtethetek belőle valamire, különösen akkor, ha ezt összekötöm azzal, hogy ezen blogom rosszul szerepel a Google keresőben. Pedig eredetileg az volt a blogolásom egyik fő célja, hogy aki az Interneten rákeres a nevemre, az könnyen megtalálja rólam az aktuális dolgokat. Ezért is tettem még hozzá nemrég a blogom címéhez, hogy "Kiskunfélegyháza", hátha rám talál valaki, aki úgy keres, hogy "Fekete Árpád Kiskunfélegyháza" (ez a keresési kifejezés elég életszerűnek tűnik).
  • Egyébként, bár a környezetvédelmet és a közgazdaságot már csak másodlagos fontosságúnak tartom, mégis lehetséges, hogy a jó karmáért még kezdek valamit azon környezetvédő ötleteimmel, amelyeket eddig kitaláltam. Például, lehet, hogy cikket vagy blogbejegyzést írok majd ezeknek összefoglalójaként, vagy akár el is küldöm ezeket think-tank-oknak. Néhány think-tank esetében ezt már meg is tettem, de ezután sajnos újabb bőrgyógyászati problémáim merültek fel, és arra gyanakodtam, hogy ezeknek spirituális oka is lehetett. Tehát, még fontolgatom, hogy mi legyen, és hogy a bőrgyógyászati problémáim összefüggésben lehetnek-e az Internetes kommunikációmmal.