2021. március 21., vasárnap

Mit programozzak? (ötletek keresése 3.)

Valószínűleg az előző blogbejegyzésem ebben a témában nem volt a legbölcsebb húzásom. Például, azóta mégis kicsit több kedvem támadt sakkozni... másrészt a matematikai mesterséges intelligencia fejlesztésétől (C++ban) elment a kedvem. Az is lehet, hogy nem lett volna etikus azt fejlesztenem. De a legerősebb érv ellene az, hogy valószínűleg túl nehéz feladat lenne (ha nem sikerül, nem sok hasznom lenne a prodzsektből, és eléggé beképzeltnek is tűnnék). Így hát sürgősen újabb ötleteket kezdtem el keresni, hogy mit programozhatnék... Nem tagadom, elég sokat keresgéltem a neten, hátha adnak valami jó ötletet, de az ottani ötletek túlnyomó többségét nem láttam érdemesnek megvalósítani. Csak egy-két ötlet maradt:

  • Ha már van asm.js, arra gondoltam, hogy talán a Java Virtuális Gép (JVM) is megvalósítható lenne JavaScript-ben. Azaz, a böngészőben futtatni lehetne a Java appleteket (class és jar fájlokat), Java plug-in nélkül (amit már amúgy sem támogatnak). Ez jó ötlet lenne, de rákerestem, és úgy tűnik, hogy már megcsinálták, lásd pl. JavaPoly és DoppioJVM. Másrészt ez (mint olyan függvénykönyvtár vagy segédprogram, ami csak más programokkal együtt ér valamit) nem is lett volna olyan látványos, mint egy kifejezetten a végfelhasználóknak készült program. Úgy láttam, hogy az Adobe Flash JavaScript-es emulálására is születtek már megoldások.
  • Az "Audio Visualizer" ötletét a neten láttam, de ebben az ötletben látok is potenciát, még azután is, hogy rákerestem létező megoldásokra a témakörben. A lényeg az, hogy a program valamilyen zenéhez annak a ritmusára mozgó, érdekes vagy szép videót generálna. A neten talált megoldások esetén például a zenékhez olyan videókat lehet generálni, amik YouTube-on való megosztásra alkalmasak, és ezeket már elég sokat használják is a YouTube-on. De talán másképpen is megvalósítható ez az ötlet: ha nem túl bonyolult videót szeretnénk, akkor azt talán valós időben, a zene lejátszása közben is le lehetne generálni, mint régen a WinAmp néhány plugin-ja tette. Jó kérdés, hogy ezt csak a felhasználó által biztosított MP3-al tudnánk-e megtenni, vagy akár az Internetről stream-elt zenével is... akár okostelefonon is? Másrészt az is eszembe jutott, hogy sokszor koncerteken is kivetítenek a zenét kísérő videókat, és ilyeneket is megpróbálhatnék készíteni, ebben lehet még üzlet. Még ha az "Audio Visualizer" ötletét meg is valósították már, valószínűleg lehetséges ettől jelentősen más megjelenésű videókat készíteni, amikre lehet még piac.
  • A következő ötletet egy saját gyakorlati problémám ihlette. A LibreOffice Writer-ben ugyanis nem tudtam az "élőfejet" elég jól beállítani. Azt elvileg be lehet állítani, hogy az első oldalon ne legyen élőfej, és a páros és páratlan oldalakon különböző legyen az élőfej, illetve lehet még az élőfejbe különféle információkat tartalmazó mezőket beszúrni... de úgy láttam, semmi többet nem lehet rajta variálni. Pedig arra is szükség lehet, hogy az első KÉT oldalon ne legyen élőfej, vagy pedig az élőfej tartalma attól is függjön, hogy éppen melyik oldalon tartunk, és melyik fejezetet olvassuk (bár ez utóbbit a mezőkkel talán meg lehet oldani, de elképzelhető olyan eset, amikor nem, pl. ha két különböző dokumentumot akarnánk egyesíteni egy fájlban, vagy ha "majdnem" üres lapokat szeretnénk hagyni a könyv részei között). Ezen kívül még más hiányosságokat is találhatunk a LibreOffice-ban, szóval ez a programozási ötlet arról szól, hogy miért ne forkoljuk a LibreOffice-t (legalábbis a LibreOffice Writer-t), és miért ne fejlesszük tovább?
  • Ha nincs jobb ötlet, számítógépes játékot még mindig lehet programozni. Gyermekkoromban például szerettem volna egy olyan számítógépes játékot, ami a "Super Mario" és a "Prince of Persia" keveréke lett volna: tehát, a főszereplő tudott volna ugrani úgy is, mint Mario (magasra), és úgy is, mint a Prince (távolra). Mondjuk ez az ötlet már nem izgat. Jó játékhoz jó ötlet kellene: pl. a "Fish Fillets" még mindig nagyon jó játék, már Linux-ban is lehet vele játszani. Mondjuk ilyen jó ötletet nem könnyű kitalálni. Korábban volt egy olyan ötletem is egy nagyobb számítógépes játékra, hogy egy nemzetközi környezetvédő szervezetet kellene irányítani, ez is egy lehetőség. Ha valami könnyebbet szeretnénk, akkor eszembe jutott egy memóriajáték lehetősége, amiben a székely-magyar rovásírás karaktereit mutató kártyákat kellene pároztatni (van is már egy ilyen játékom, amit kaptam, csak az nem számítógépes). Régebben Pascal-ban megvalósítottam még egy olyan játékot, ami a "Sokoban" és az "Atomix" játékok keveréke volt, és úgy neveztem: "Aspace"... de csak 20 tutorial szintű, és 3 "easy" pályát csináltam hozzá, ami után erős volt a gyanúm, hogy ez a játék nem alkalmas sokkal nehezebb pályákra. Szóval a játékfejlesztéshez valami jó ötletre lenne még szükségem.
  • Még álmodtam is egy programozási ötletről, de olyan ködösen emlékszem rá, hogy nem tudtam belőle egy valóban jó programozási ötletet rekonstruálni (pedig fel is írtam). A mezőgazdaság és az élelmiszerbolt témakörében lehetett ez az ötlet, és például arról szólhatott, hogy miért nem kapható valami a büfében. Valószínűleg lennének már létező szoftverek erre az ötletre, csak azért nem adják azokat ingyen, mert így hátrányba kerülnének másokkal szemben. Az álmom talán nem is vonatkozik valamilyen konkrét ötletre, csak a ötletkeresésem folyamatát tükrözheti.

Ennyi programozási ötlet jutott eszembe a napokban... ezek közül (illetve a korábbiak közül is) az Audio Visualizer tűnik a legérdekesebbnek, és üzleti szempontból a legígéretesebbnek. Mondjuk még mindig nem biztos, hogy ezt fogom csinálni, hiszen elég nehéz rávenni magam a programozásra... meg még az is lehet, hogy jobbnak látom majd a Google Kickstart-ot megpróbálni vagy egy fizetős programozó másodállást keresni, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése