2021. január 27., szerda

Levelezőtársakat keresek (és egyéb időtöltéseim mostanában)

A podcastok hallgatásán kívül sajnos még nem igazán sikerült követnem azokat a szabadidőmre vonatkozó terveimet, amiket a "Mit programozzak? (ötletek keresése 1.) és háttér" című blogbejegyzésemben említettem... mit csináltam tehát a podcastok hallgatásán kívül? Például, levelezőtársakat kerestem (angol nyelven) a következő levelezőtárs-kereső webhelyen:

www.penpalworld.com

Ezen kívül magyar nyelven is kerestem levelezőtársakat máshol... sőt, ezúton, ezen blogbejegyzés keretében meg szeretném hirdetni, hogy jelenleg is keresek levelezőtársakat. Nem igazán barátokat keresek, mert nem szeretnék ilyen nagy felelősséget bevállalni, és nem is bízok meg az emberekben az Interneten. Csak levelezőtársat, "pen pal"-t keresek, akivel emaileket válthatunk. Sajnos olyan embert még nem találtam, akivel annyi közös témánk lenne, hogy hosszú ideig folytathatnánk a levelezést, ezért általában csak újabb és újabb emberekkel váltok néhány emailt, amíg eléggé meg nem ismerjük egymást és a gondolatainkat. De levelezni talán már ezért is érdemes lehet. (Én egyébként a való életben is eléggé introvertált voltam, nem tudtam sokat beszélgetni az emberekkel, mondjuk ez gyakorlat során talán változhat.) Szóval, én Kiskunfélegyházán lakok, 1982-ben születtem, és íme egy rólam készült (friss) fotó:

Talán nincs is szükség rá, hogy többet írjak magamról, hiszen ez a blog sokat elárul rólam. Aki levelezni szeretne velem, az írjon először egy üzenetet ennek a blognak a kapcsolatfelvételi űrlapján, ami a jobb oldalon található (sajnos mobilról nézve talán nem jelenik meg ez a kapcsolatfelvételi űrlap, tehát szükséges lehet hozzá laptop vagy PC). Ennyit a levelezőtárs-keresésről... de mivel töltöttem még a szabadidőmet?

  • Találtam egy angol nyelvű irodalmi pályázatot, amin talán érdemes lenne indulni. El is kezdtem írni rá valamit, de közben elakadtam. Tehát, lehet, hogy még befejezem, és beküldök valamit a pályázatra, de lehet, hogy nem. Ez is eltérést jelenthet az eredeti terveimtől.
  • Elkezdtem még olvasni azokat a buddhista írásokat, amiket a korábban már említett suttacentral.net című webhelyről töltöttem le EPUB formátumban. Abból ítélve, amit eddig olvastam, úgy gondolom, hogy a buddhizmus valószínűleg hamis, de ettől még néhány része igaz lehet, és a buddhizmus valóban olyan dolgokkal foglalkozik, amik felkeltik az érdeklődésemet (pl. a szenvedésektől való megszabadulás útja, vagy a PSZI-képességek).
  • Különféle témákban kommunikáltam még az Interneten, pl. felvettem a kapcsolatot a www.eretnekplatform.hu gazdáival (a könyvem népszerűsítése érdekében), írtam az Igazságügyi Minisztérium Digitális Szabadság Bizottságának "Várjuk véleményét" űrlapjába (miután Varga Juditról olvastam egy hírt), és kitöltöttem a GreenPeace egy kérdőívét is... szeretem az ilyen változatos tevékenységeket az Interneten.
  • Még az is időbe telt, hogy újra átgondoltam egy matematikai logikai problémát, de sajnos eredménytelenül...

Mi is ez a matematikai logikai probléma? Az, hogy a "materiális implikációval" kapcsolatban sokszor paradoxnak tűnő dolgokat tapasztalok. Például, először akkor találtam ilyen paradoxnak tűnő dolgot, amikor az egyetemen a matematikai logikáról tanultunk. Volt egy feladat, amiben két állítást kellett egyszerre igaznak elfogadni, és ezzel kapcsolatban volt egy kérdés... de én nem tudtam elfogadni a két állítást egyszerre igaznak! A két állításhoz hasonló felépítésűek a következők (mivel a konkrét állításokat talán nem közölhetném szó szerint):

1. Mária csak akkor dolgozik, ha Márta és Mariann is dolgozik.

2. Ha Márta nem dolgozik, akkor Mária dolgozik.

Az emberi logikám szerint ez a két állítás nem lehet egyszerre igaz. A matematikai logika (materiális) implikáció relációja szerint viszont mindkét mondat igaz lehet, ha Márta dolgozik (és Mária nem), hiszen "hamis állításból bármi következik".

Ezek után többször is gondolkodtam a materiális implikáción. Így egy másik paradoxnak tűnő dolgot is találtam, ezt pedig a következő példával világíthatom meg:

1. Ádám látja, hogy nincs elektromos áram. Így azt a következtetést vonja le, hogy a következő állítás hamis: "Ha fel van kapcsolva a kapcsoló, világít a villany."

2. András látja, hogy a kapcsoló le van kapcsolva. Így azt a következtetést vonja le, hogy a következő állítás igaz: "Ha fel van kapcsolva a kapcsoló, világít a villany."

Melyiküknek lehet igaza?

Amikor egy angol nyelvű matematikával foglalkozó blogom volt, már írtam erről egy blogbejegyzést, és abban levezettem, hogy a materiális implikáció igazságtáblázata miért nem lehet más (pl. 5 vagy 6 soros), mint amiről tanultunk. De ugyanezt gyorsabban is le lehet vezetni, ha megmutatjuk, hogy a "Ha A, akkor B" állítás ekvivalens azzal, hogy "(Nem A) vagy B". Ha viszont így van, akkor még mindig nem értem, mi okozza azt, hogy az emberi logikám néha mást mond, mint a matematikai logika és a materiális implikáció... pl. az utóbbi példában azt is mondhatnánk, hogy "Ha fel lenne kapcsolva a kapcsoló, világítana a villany." Ez Ádám szerint hamis, a matematikai logika szerint mégis Andrásnak van igaza, aki azt mondja, hogy igaz! Ezeken a dolgokon lehet, hogy gondolkodok még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése